Pagina de start > Comunicate de presă > Dezvoltarea culturii antreprenoriale - context favorabil relansării economice
Dezvoltarea culturii antreprenoriale - context favorabil relansării economice
Miercuri, 25 Septembrie 2013 11:36

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin în calitate de beneficiar, respectiv partener principal în cadrul Parteneriatului dintre Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, SC Top Media SRL Reşiţa, Asociaţia Tradition Group - Alba, INFOR Consorzio Interaziendale per la Formazione şi SAA Scuola di Amministrazione Aziendale din Italia, implementează începând cu luna ianuarie 2011 proiectul “Dezvoltarea culturii antreprenoriale în judeţele Caraş-Severin, Alba şi Vâlcea”. Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni”. Proiectul va fi implementat până-n data de 31 decembrie 2013.

Obiectivul general al proiectului, îl constituie dezvoltarea culturii antreprenoriale prin îmbunătăţirea statutului economic al unui număr semnificativ de persoane din judeţele Alba, Caraş-Severin şi Vâlcea prin promovarea antreprenoriatului şi iniţierea de noi afaceri sau dezvoltarea celor existente. Obiectivele specifice fiind: dezvoltarea culturii antreprenoriale şi manageriale în rândul întreprinzătorilor, cu scopul de a crea sau dezvolta noi afaceri; facilitarea accesului întreprinzătorilor la finanţări bancare şi la fonduri europene şi guvernamentale destinate sectorului IMM, fapt care va crea premisele creşterii volumului afacerilor; promovarea şi transmiterea la nivelul întreprinzătorilor a exemplelor de bune practici şi ideilor de succes de la nivel internaţional, care va favoriza îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor şi creşterea competitivităţii, în condiţiile respectării normelor de protecţie a mediului; dezvoltarea unei reţele de cooperare între întreprinzători, care să favorizeze atât schimbul de experienţă la nivel naţional şi transnaţional, cât şi încheierea de parteneriate comerciale.

În perioada derulată la sediile Birourilor de Implementare (BI) din cadrul camerelor de comerţ din cele trei judeţe au beneficiat de instruire gratuită un număr de peste 400 de participanţi (dintre care mai mult de jumătate au fost femei) – formarea profesională continuă fiind realizată pe parcursul a mai multor cursuri axate pe dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, respectiv creşterea competenţelor manageriale, după cum urmează: Competenţe comune – antreprenoriat şi Curs de iniţiere în ocupaţia de manager de vânzări (judeţ Caraş-Severin), Competenţe antreprenoriale şi Manager Proiect (judeţ Alba), Competenţe antreprenoriale şi Director de vânzări (judeţ Vâlcea).

În urma stabilirii domeniilor de interes pentru întreprinzatorii participanţi la cursurile de formare profesională (domeniile economice unde se pot manifesta iniţiative antreprenoriale/se pot dezvolta afaceri), experţii partenerilor transnaţionali au identificat exemplele de afaceri de succes din Italia, care să fie prezentate participanţilor la vizitele de studiu organizate în cadrul proiectului. Până în prezent peste 75 de persoane au participat la vizitarea unui număr de 10 obiective economice din provincia Torino, respectiv din localitatea San Secondo di Pinerolo și proximitatea acesteia. Sectoarele economice acoperite prin aceste vizite au fost: sectorul agricol (colectarea și desfacerea fructelor, desfacerea produselor bio de origine controlată), sectorul turistic (structuri de primire turistică, “muzeu al gustului” - exemplu de parteneriat public privat realizat cu fonduri UE în scopul dezvoltării turistice, al formării profesionale în domeniul alimentației publice și al promovării alimentației sănătoase), precum şi sectorul ONG (asociații non-profit implicate în conservarea biodiversității, diseminarea cunoștințelor și cercetare în domeniul agriculturii și conservării mediului). Vizitele de studii au rolul de a oferi beneficiarilor posibilitatea de a vedea şi cunoaşte modele de afaceri viabile, demarate şi dezvoltate de către persoane cu pregătire profesională şi statut social similare.

Proiectul are în vedere stimularea, pe termen mediu şi lung, a accelerării dezvoltării domeniilor/sectoarelor economice de interes şi cu potenţial ridicat, prin raportarea întreprinzătorilor la exemplele de succes din sectorul IMM din Italia şi împărtăşirea experienţelor/cooperarea cu antreprenorii italieni. De asemenea, prin proiect se va contribui la atingerea obiectivului general al POSDRU, deoarece atât prin formarea profesională a întreprinzătorilor, cât şi prin înfiinţarea sau dezvoltatea de afaceri se va dezvolta capitalul uman şi va creşte competitivitatea economică.

Cristiana Stoichescu,
Expert informare-promovare

Resita, 25.09.2013

Download-ează acest fișier (comunicat-presa-20130925.pdf)Comunicat de presă, 25.09.2013214 Kb

Informaţi-vă!

Camerele de comerţ şi industrie, prin atribuţii derivate din lege, sunt depozitarul exclusiv al unor date şi informaţii, care, solicitate la timp şi oferite cu promptitudine, vă scutesc de surprize şi capcane, permit identificarea potenţialilor aventurieri în mediul de afaceri şi asigură normala dezvoltare a comerţului.