Pagina de start > Comunicate de presă > Sprijin în vederea promovării antreprenoriatului pentru creşterea gradului de ocupare în mediul rural
Joi, 12 Septembrie 2013 10:31

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin în calitate de beneficiar, respectiv partener principal în cadrul Parteneriatului dintre Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vâlcea, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, SC B'Art Consulting, Asociaţia Timix, Asociaţia Tradition Group, Asociaţia Ţara Vinului, INFOR Consorzio Interaziendale Per La Formazione – Italia, SAA Scuola di Amministrazione Aziendale – Italia implementează începând cu luna septembrie 2010 proiectul “Promovarea antreprenoriatului pentru creşterea gradului de ocupare în mediul rural”. Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni”.

Până în prezent pe lângă cele 10 Centre Rurale pentru Dezvoltarea Afacerilor (CRDA) înfiinţate în comunele Fârliug, Teregova şi Răcăşdia din judeţul Caraş-Severin, în comunele Suteşti, Diculeşti, Măldăreşti şi Buneşti (acest al 4-lea CRDA a fost înfiinţat şi funcţionează din fonduri proprii C.C.I. Vâlcea) din judeţul Vâlcea şi în comunele Ighiu, Crăciunelu de Jos şi Unirea din judeţul Alba, au fost organizate cursuri de “Competente informatice”, “Operator calculator electronic şi reţele” şi “Competenţe antreprenoriale” pentru mai multe serii de cursanţi din judeţele Caraş-Severin, Alba şi Vâlcea. Pe parcurs au absolvit cursurile sau sunt în curs de absolvire peste 550 de cursanţi, aceştia fiind certificaţi CNFPA în respectivele competenţe. Din acest total peste 75 de persoane au obţinut deja un loc de muncă.

Cursurile doresc să transmită actualilor şi viitorilor antreprenori – beneficiari ai proiectului, din comunităţile rurale din cele trei judeţe concepte şi cunoştinţe de bază în utilizarea tehnologiei IT, la nivel teoretic şi posibilităţi de a deprinde tehnicile de folosire a calculatorului şi internetului în gestionarea, dezvoltarea şi promovarea propriilor afaceri şi idei de afaceri, la nivel practic. De asemenea serviciile de consultanţă furnizate oferă sprijin în identificarea şi iniţierea unor afaceri, dezvoltarea şi promovarea afacerilor existente prin intermediul informaţiilor şi documentelor de specialitate oferite în acest sens. De aceste servicii beneficiind până în prezent peste 400 de persoane. Tot în această perioadă a fost dezvoltat pe site-ul proiectului www.e-rural.eu, un instrument interactiv dedicat beneficiarilor proiectului, respectiv reţeaua virtuala pentru antreprenorii din mediul rural, care pe lângă informaţiile generale şi specifice legate de dezvoltarea afacerilor, oferă şi un spaţiu de comunicare/forum între antreprenori sau viitori antreprenori şi consultanţi în afaceri.

În vederea informării şi comunicării obiectivelor proiectului au fost organizate până în prezent peste 45 de seminarii în mai multe comunităţi rurale din cele trei judeţe. De asemenea s-au realizat 4 vizite de studii pentru beneficiarii proiectului în Italia, în zona San Secondo di Pinerolo, Torino. Acestea au fost organizate de către partenerii italieni ai proiectului şi au presupus vizitarea a peste 20 de firme cu obiecte de activitate diverse şi variate, respectiv: ferme agricole, firme de prelucrare a fructelor, fabrici de produse lactate, fabrici de prelucrare a lemnului, a cărnii, a pietrei, un centru de echitaţie, un centru agroturistic, precum şi un muzeu al gustului. Vizitele de studii au rolul de a oferi beneficiarilor posibilitatea de a vedea şi cunoaşte modele de afaceri viabile, demarate şi dezvoltate în mediul rural de către persoane cu pregătire profesională şi statut social similare.

Obiectivul general al proiectului este acela de a contribui la creşterea gradului de ocupare în mediul rural prin promovarea culturii antreprenoriale şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea de afaceri profitabile şi sustenabile. Obiectivele specifice fiind: promovarea şi diseminarea conceptului de antreprenoriat rural; exploatarea potenţialului antreprenorial local şi creşterea numărului de antreprenori; formare/pregatire antreprenorială şi managerială pentru înfiinţarea şi gestionarea unei afaceri; facilitarea accesului antreprenorilor la finanţări bancare şi la fonduri europene şi guvernamentale destinate demarării sau dezvoltării afacerilor; promovarea pe cale electronică a noilor societăţi comerciale, a parteneriatelor şi ideilor de afaceri; furnizarea de consultanţă directă şi online; îmbunătăţirea statutului economic al persoanelor din mediul rural prin creşterea gradului de ocupare în activităţi non-agricole; crearea de reţele business to business formale şi informale, care să favorizeze atât schimbul de experienţă la nivel naţional şi transnaţional, cât şi încheierea de parteneriate comerciale; promovarea şi transmiterea la nivelul antreprenorilor a exemplelor de bune practici şi ideilor de succes de la nivel internaţional.

Cristiana Stoichescu,
Expert informare-promovare

Resita, 12.09.2013

Download-ează acest fișier (comunicat-presa-20130912.pdf)Comunicat de presă, 12.09.2013173 Kb

Cum puteţi deveni membru?

În baza completării cererii si a achitării taxei de înscriere, iar ulterior a achitării unei cotizaţii (funcţie de cifra de afaceri, dar min. 2 000 000 lei anual), veţi putea obţine calitatea de membru al CCIA cu drepturi depline.