Fondatorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin și primul ei președinte, între 1990 și 2004, Sorin Frunzăverde a încetat din viață în urma unei boli nemiloase în 3 noiembrie 2019. Oamenii pe care Dumnezeu îi iubește îi ia la El Duminica. Sunt buni, generoși, înțelepți. Sorin Frunzăverde a fost unul dintre cei aleși pentru a i se alătura lui Dumnezeu în Ceruri. Poate prea devreme, poate prea dureros pentru cei care l-au prețuit și l-au iubit. Așa cum și el i-a prețuit și iubit.
Sorin Frunzăvere a fost un OM minunat, cu o cultură vastă, cu calități, dar și cu defecte. Pentru cei care l-au cunoscut bine și l-au înțeles primează calitățile, ceilalți n-au văzut decât partea umbrită a carierei sale de politician. Dar a fost un om politic cum Banatul de Munte n-a avut de multă vreme și multă vreme nu va avea. Locul lui nu era la Reșița, ci în politica mare. Poate nici el n-a vrut, poate nici alții nu l-au vrut. Era prea deștept pentru clasa politică submediocră care s-a perpetuat 30 de ani la putere sau în opoziție. Merita mai mult. Merita să fie prim-ministru sau chiar Președintele României. Cei care l-am cunoscut îndeaproape asta credem.
Acum, când sufletu-i se-ndreaptă spre alte zări mai bune, să amintim câteva din etapele vieții sale. S-a născut la Bocșa, a învățat la Reșița, fiind un elev eminent, a făcut metalurgia la București, că așa era tradiția, s-a întors la Reșița, a lucrat la Combinatul siderurgic. Decembrie 1989 l-a prins în vâltoarea sa. A fost printre fondatorii FSN. În 1990 a înființat Camera de Comerț și Industrie Caraș-Severin, al cărei președinte a fost până în 2004. Între timp a intrat în politică, devenind președintele organizației Partidului Democrat din Caraș-Severin și vicepreședinte al partidului la nivel național. A părăsit partidul în 2012 pentru a se alătura unui proiect politic care a eșuat. Nu din cauza lui. În 1996 a fost ales președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, ocupând această funcție patru legislaturi.
Între 1997 și 2007 a fost de patru ori ministru, de două ori al apărării. Militarii cu care a lucrat în acea perioadă spun că a fost cel mai bun ministru al apărării din istoria postdecembristă a României. A fost deputat și europarlamentar. A fost scos din politică în 2015 în urma unor acuzații dubioase și a unui proces măsluit. Scârbit, mi-a spus că n-o să mai revină în viața publică. Apoi i s-a declanșat și boala, care s-a agravat, s-a complicat. Atunci, n-a putut părăsi țara pentru o operație în străinătate. S-a retras la Camera de comerț, unde-și mai primea din când în când prietenii care nu-l părăsiseră. În 26 aprilie, la 59 de ani, l-am sărbătorit doar o mână de oameni. Acum s-a stins... Cu regretul că n-a putut înfăptui ceea ce și-a propus, cu regretul că ar fi putut da mai mult locului pe care l-a iubit și pe care nu l-a părăsit decât prin moarte.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Petru Buzzi
|