Pagina de start > Comunicate de presă > CCI Caraș-Severin: POSDRU a fost un succes
CCI Caraș-Severin: POSDRU a fost un succes
Vineri, 30 Septembrie 2016 21:36

Scriam în urmă cu ceva vreme că parteneriatele asigură succesul în implementarea proiectelor europene. Argumentam acest lucru prin colaborarea dintre Camerele de comerț din județele Caraș-Severin, Alba și Vâlcea, alături de SC BArt Consulting SRL Oravița și Asociația Timix din Timișoara în implementarea proiectului „Promovarea antreprenoriatului pentru creșterea gradului de ocupare în mediul rural”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, proiect coordonat de Camera de Comerț și Industrie Caraș-Severin, inclus de Ministerul Fondurilor Europene într-o listă selectă de 24 de proiecte în ghidul „Succese în implementarea fondurilor structurale 2007 – 2013”.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la peste 9 milioane de lei, Fondul Social European contribuind cu aproximativ 7,7 milioane de lei. În cadrul proiectului, peste 700 de persoane au absolvit cursuri de specializare, iar 177 dintre cursanți au participat la vizite de studiu în Italia, la partenerul transnațional Infor Consorzio Interaziendale per la Formazione, unde au putut vedea la fața locului oportuntățile de afaceri pe care le au oricînd la dipoziție locutorii satelor și modul în care sunt conduse acestea. ”Fără îndoială, rezultatul cel mai elocvent al acestui proiect de modernizare a resursei umane din mediul rural românesc îl reprezintă faptul că, urmare a absolvirii cu succes a seriei de programe de pregătire profesională (care au inclus competențe informatice, operator calculatoare electronice și rețele, competențe antreprenoriale), 93 de persoane din rândul participanților ți-au găsit un loc de muncă, iar 66 au demarat o afacere sau o activitate independentă, în urma primirii de consultanță specializată”, se arată în argumentarea Ministerului Fondurilor Europene.

Au trecut trei ani de la finalizarea proiectului, a trecut perioada de sustenabilitate. Am fost curioși să aflăm cu ce rezulate, mai ales că în această perioadă au funcționat cele zece centre rurale de dezvoltare a afacerilor în comune din județele Caraș-Severin, Alba și Vâlcea, în zone cu potențial antreprenorial ridicat. Cel mai la îndemână indicator este cel al persoanelor care și-au găsit un loc de muncă în această perioadă, informație care ne-a fost oferită de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin, ”prin accesarea Registrului de evidență a salariaților transmis la inspactoratele teritoriale de muncă de către toți angajatorii potrivit H.G. 500/2011.” Ei bine, dintre cei 701 absolvenți ai cursurilor de formare profesională continuă din cadrul proiectului, la data de 31 august 2016, 49% (343 de oameni) erau angajați, de aproape trei ori mai mulți decât angajamentul inițial. Dintre aceștia aproape 100 au demarat o afacere sau o activitate independentă. Și să mai zică cineva că POSDRU n-a fost un succes!

Petru Buzzi
Președinte CCI Caraș-Severin

Cum puteţi deveni membru?

În baza completării cererii si a achitării taxei de înscriere, iar ulterior a achitării unei cotizaţii (funcţie de cifra de afaceri, dar min. 2 000 000 lei anual), veţi putea obţine calitatea de membru al CCIA cu drepturi depline.