Pagina de start > Comunicate de presă > CCI Caraș-Severin: Parteneriate de succes pentru atragerea de fonduri europene
CCI Caraș-Severin: Parteneriate de succes pentru atragerea de fonduri europene
Miercuri, 21 Octombrie 2015 20:47

Parteneriatele asigură succesul în implementarea proiectelor europene. O dovadă concludentă este și colaborarea dintre Camerele de comerț din Caraș-Severin, Alba și Vâlcea, alături de SC Bart Consulting SRL Oravița și Asociația Timix din Timișoara, care au realizat împeună două proiecte finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Unul dintre ele a fost inclus de Ministerul Fondurilor Europene într-o listă selectă de 24 de proiecte în ghidul „Succese în implementarea fondurilor structurale 2007 – 2013”, alături de proiecte cum ar fi „Autostrada București – Constanța” sau „Linia de metrou Magistrala 5”, finanțate prin POS Transporturi, „Infrastructura luminii externe – fizica nucleară” sau „Modernizarea locomotivelor electrice de fabricație românească”, finanțate din POS Creșterea Competitivității Economice, „Restaurarea și refuncționalizarea Castelului Huniade al Muzeului Banatului din Timișoara” sau „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, finanțate prin Programul Operațional Regional (www.fonduri-ue.ro/filles/publicatii/PS.RO.IS.2007-2013.pdf).

„Promovarea antreprenoriatului pentru creșterea gradului de ocupare în mediul rural”, proiect coordonat de Camera de Comerț și Industrie Caraș-Severin, este unul dintre cele patru proiecte POSDRU aflate în acest top dintre cele peste 4000 contractate prin program între 2010 și 2015. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la peste 9 milioane de lei, Fondul Social European contribuind cu aproximativ 7,7 milioane de lei. În cadrul proiectului, peste 700 de persoane au absolvit cursuri de specializare, iar 177 dintre cursanți au participat la vizite de studiu în Italia, la partenerul transnațional Infor Consorzio Interaziendale per la Formazione, unde au constatat oportuntățile de afaceri pe care le au oricînd la dipoziție locutorii satelor. ”Fără îndoială, rezultatul cel mai elocvent al acestui proiect de modernizare a resursei umane din mediul rural românesc îl reprezintă faptul că, urmare a absolvirii cu succes a seriei de programe de pregătire profesională (care au inclus competențe informatice, operator calculatoare electronice și rețele, competențe antreprenoriale), 93 de persoane din rândul participanților ți-au găsit un loc de muncă, iar 66 au demarat o afacere sau sau o activitate independentă în urma primirii de consultanță specializată”, se arată în argumentarea Ministerului Fondurilor Europene. Relevant pentru proiect este și faptul că au fost create zece centre rurale de dezvoltare a afacerilor în comune din județele Caraș-Severin, Alba și Vâlcea, în zone cu potențial antreprenorial ridicat.

Parteneriatele de succes între camerele de comerț județene au determinat continuarea colaborării în proiecte finanțate prin POSDRU. Așa se face că, în 31 octombrie 2015, a fost finalizat cu rezultate foarte bune, proiectul „Profesioniști pe piața muncii prin calificare – PROFI”, unde și-au unit eforturile și experiența Camerele de comerț din Vâlcea, Mureș și Caraș-Severin. Aproximativ 600 de angajați ai unor societăți comerciale din cele trei județe au fost calificați în meserii căutate pe piața muncii.

Petru Buzzi
Președinte CCI Caraș-Severin